Wat te doen bij een sterfgeval

Beslissingen rondom de uitvaart

Een uitvaart regelen betekent veel beslissingen nemen. Sommige zult u als vanzelfsprekend beschouwen. Andere besluiten zullen door de overledene zelf zijn aangegeven. Er zijn mensen die het regelen en beslissen als zeer prettig ervaren. Je kunt nog van alles voor de overledene doen. Anderen zijn tot niets in staat. Het is prettig en verstandig om één persoon aan te wijzen, uit de kring van familie of vrienden, die de besluiten coördineert en het vaste aanspreekpunt van de uitvaartondernemer wordt.

Wat moet er als eerste beslist en gedaan worden

O
Een arts moet het overlijden vaststellen en daarvan een verklaring afgeven.
O
Na het overlijden wordt een overledene gewassen en gekleed. Dit wordt de laatste verzorging genoemd. Nabestaanden kunnen dit overlaten aan ons, als uitvaartondernemer, maar kunnen dit ook samen met ons doen.
O
Het is niet verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen. Het is echter een heel emotionele periode voor de nabestaanden. Wij als uitvaartbegeleiders hebben de kennis en ervaringen om een waardig afscheid te organiseren. Er is echter alle ruimte voor u om actief betrokken te blijven.
O
Als de overledene een naturaverzekering had afgesloten, belt u de verzekering.
O
Waar wilt u de overledene opbaren? Dit kan thuis, in een rouwcentrum en vaak ook in het ziekenhuis of de instelling waar de overledene verbleef.
O
De uitvaartbegeleider zal met u de uitvaart voorbespreken.